Gisteren was de maan aan. En dus geprobeerd om die te trekken. Was niet zo eenvoudig, nogal groot en ver, zo een maan. Of, is het eerder omdat dat ding nogal bibbert ? En, in feite, ik heb ze zelfs niet gefotografeerd, maar gefilmd ! 

De techniek, lucky imaging, bestaat er in om daarna dat filmpje via allerlei kleine programmaatjes te decomposteren in zijn aparte frames, uit te laten rekenen welke het scherpste is, en dan die naar fotosop te brengen en je krijgt dan, na nog wat verscherp en belichtingsprutswerk, deze lieftallig gedrochtjes. Ja, technisch gezien is het helemaal niet in orde, maar dit is maar een eerste poging met een totaal ongeschikt cameraatje. 

Iemand is indertijd de namen van die kraters te weten gekomen, maar dat moet voor het internet en de huidige moderne tijden geweest zijn. Geen idee of ie dat daar gaan vragen is, of hoe ze dat te weten gekomen zijn. De grote krater is Ptolemaeus, maar er is ook Alphonsus, Arzachel, Herschel en Albategnus (Albategnus !). Duidelijk van int jaar stillekes, noemt uwen kleinen eens zo. 

Het bibberfilmpje heb ik op youtube gezet :

 

Detail : gebruikt materiaal een Meade 8inch, CEM70 montering, en een ZWO 120mm mini camera die normaliter enkel dient voor de guiding, maar wel minder erge resultaten gaf als de veel betere Nikon.